Wat is een thuisbatterij?
Zonnepanelen wekken voornamelijk energie op gedurende de dag, wanneer de meeste bewoners vaak niet thuis zijn. Deze zonne-energie wordt dus op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Wanneer men ‘s avonds thuis komt begint men te koken, men zet een wasmachine aan, enzovoort. Hiervoor wordt energie van het elektriciteitsnet gekocht, maar deze is duurder dan wat de geïnjecteerde zonne-energie heeft opgebracht. Het is dus slim om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan in een batterij zodat de bewoners deze kunnen gebruiken wanneer zij die nodig hebben.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Naast een batterij is ook een omvormer/lader en energiemeter nodig. De zonne-energie die overdag wordt opgewekt gaat in eerste instantie naar de verbruikers. De verbruikers zijn alle toestellen die energie nodig hebben. Is er meer opgewekte zonne-energie dan verbruik dan wordt dit in de batterij opgeslagen. Met een thuisbatterij gebruik je zo weinig mogelijk energie van het net. Wanneer het bewolkt of nacht is zal eerst de energie van de batterij gebruikt worden. Pas wanneer er geen zonne-energie is en de batterij leeg is, wordt er energie van het elektriciteitsnet gebruikt.
Wat zijn de voordelen?
Gemiddeld gebruiken zonnepaneel eigenaars maar 30% van hun eigen opgewekte groene energie. Met een batterijsysteem wordt dit al snel 60 à 70%. Er wordt dus minder energie van het net gebruikt die vaak opgewekt wordt door milieuvervuilende energiecentrales.
Daarnaast kan een thuisbatterij ook gebruikt worden als UPS. Er kan voor gekozen worden om de batterij steeds voor een bepaald percentage geladen te laten. Op deze manier zal wanneer de stroom uitvalt het back-up systeem in werking springen. Alle nodige stroom wordt dan uit de batterij geleverd.
Is een thuisbatterij financieel voordelig?
Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller zal je, wanneer je een digitale meter hebt, belast worden op basis van werkelijke afname van het net. Men ontvangt dan bijvoorbeeld 9 cent per kWh geïnjecteerde zonne-energie en betaalt 29 cent voor energie van het net. Vanaf dan is een batterijsysteem financieel voordelig. Tot eind 2024 geeft de overheid een subsidie per kilowattuur. Meer info over deze subsidie vindt u hier.
Wat is het capaciteitstarief?
Vanaf 1 januari 2022 zal in Vlaanderen de netkosten grotendeels op basis van capaciteit berekend worden. Je betaalt een vast bedrag voor 2.5kwh afname, zodra je meer energie verbruikt wordt er een supplement aangerekend. Hierdoor zul je wanneer je een stroompiek veroorzaakt meer moeten betalen. Een stroompiek wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het laden van een elektrische wagen, een warmtepomp of wanneer je veel elektrische toestellen tegelijk gebruikt, zoals koken, droogkast wasmachine enz. Het is dus belangrijk om grote energieverbruikers niet tegelijk te gebruiken maar te spreiden in tijd. Met een thuisbatterij ben je hierop al voorbereid want deze zal bijspringen om de pieken op te vangen. Weer een reden dus voor het aanschaffen van een thuisbatterij zodat je je eigen opgewekte zonne-energie zelf kan gebruiken en deze niet verloren gaat.