Gijsels BV, opslaan van energie bij het testen van generator

Onze klant Gijsels BV is een vooraanstaand verhuurbedrijf van generatoren in België, Zij leveren betrouwbare generatoren, meestal in de klasse 20kVA-600kVA, onmiddellijk uit voorraad.

Onderdeel van hun succes is een testregime - vóór levering, en bij teruglevering - waarbij de aggregaten een uur lang onder belasting worden gedraaid om er zeker van te zijn dat ze naar tevredenheid presteren.

Tot voor kort werd alle elektriciteit die tijdens het testen onder belasting werd opgewekt, als warmte afgevoerd.  Elias Gijsels - de zoon van de eigenaar van het bedrijf - werkte toevallig aan een duurzaamheidsproject op school en stelde voor de test-energie op te slaan en te gebruiken om de werkplaats en kantoren van energie te voorzien. Hij hielp bij het ontwerpen en installeren van een systeem waardoor het bedrijf nu grotendeels zelfvoorzienend is op energiegebied.

Om te voldoen aan de Synergrid wetgeving hebben wij een semi off-grid systeem voorgesteld.
Het driefasesysteem maakt gebruik van 3 x Quattro 15kVA omvormerladers samen met Pylontech batterijen en wordt aangestuurd door een Cerbo GX.

Componenten:

 • 3x Victron Energy Quattro 48/15000
 • Lynx verdelers
 • 32 modules US2000 Pylontech batterijen (77kWh) + 1 communicatie hub
 • PV actief op het openbare net (AC 6 kW)
 • PV actief op het energiesysteem ( AC SMA 15 kW)
 • Transferswitch 80A

Lees het volledige artikel hier verder.

Lees meer
Toon 5 foto's

Off-grid mobiele klascontainer voor Frankrijk

Om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt toch de mogelijkheid te geven om les te volgen werd een zeecontainer omgebouwd tot mobiele klascontainer. Elektriciteit is niet overal in Frankrijk vanzelfsprekend en een off-grid systeem is dus noodzakelijk.

Deze container werd uitgerust met LED-verlichting, een LED-screen, 20 laptops en een airco. Op de container werden 12 zonnepanelen (Q-sells) geplaatst. Wij leverden 2 Victron Energy omvormer/laders Multiplus 48/3000, een Color Control GX om het volledige systeem te sturen en monitoren, 1 zonnelader MPPT 250/100 VE.CAN en 4 HE batterijen 300A van MG Energy. Daarnaast zorgden wij voor alle nodige bekabeling en werd het systeem door ons volledig op voorhand geprogrammeerd zodat de installateur dit enkel nog hoefde te installeren.

Meer info over dit project leest u hier.

Lees meer
Toon 5 foto's

Semi off-grid systeem

Installateur Tequiero contacteerde ons voor een grote zonne-installatie met batterij-opslag voor een residentiele woning. Er werd beslist om voor een semi off-grid installatie te gaan. Hierdoor zal de klant ongeveer 9 maanden per jaar volledig off-grid kunnen werken, in de winter wanneer er niet voldoende zonne-energie beschikbaar is wordt het net ingeschakeld. Dit gebeurt automatisch met onze transfer switch zonder dat de elektrische toestellen hierbij uitvallen. Hierdoor wordt er ook geen zonne-energie terug geleverd aan het net.

In totaal werden er 27 PV-panelen geplaatst van 375Wp. Deze werden op verschillende plekken met verschillende oriëntaties geplaatst waardoor er 10 verschillende zonne-laders MPPT 150/70 nodig waren. Deze MPPT’s met VE.CAN protocol kunnen eenvoudig met elkaar verbonden worden, door middel van RJ45 kabels, waardoor ze individueel of als 1 geheel gemonitord kunnen worden. De sturing en monitoring gebeurt met de Color control GX en de omvormer/lader is de Multiplus II 48/5000.  Er werden 24 2V gelbatterijen geïnstalleerd met een totale capaciteit van 68kWh.  Wij programmeerden de toestellen op voorhand en leverden alle nodige bekabeling op maat zodat de installateur dit snel en gemakkelijk kon installeren.

Lees meer
Toon 2 foto's

Een elektrische wagen laden met zonnepanelen? Dat kan!

Eco-project kwam bij ons ten rade voor een volledige off-grid installatie voor het laden van een elektrische wagen. De eindklant wou zo veel mogelijk zijn auto kunnen laden met groene stroom. 

Op de carport werden 24 zonnepanelen van 335W geplaatst. Wij leverden het batterijsysteem met 19.8kWh lithium batterijen van Pylontech. Daarnaast leverden we 2 zonneladers Smart MPPT 250/70, 3 Phoenix omvormers 48/5000 in een 3-fase configuratie en het Color Control GX systeem van Victron Energy.     

Wij zorgden voor de professionele indienststelling en zo konden we meteen het systeem in werking zien.

Lees meer
Toon 3 foto's

Off-grid muziekcontainer brengt rust

Elektrotechniek Hoogewys kwam bij ons aankloppen voor een energiesysteem in een off-grid muziekcontainer. Deze container zou in verschillende bossen komen te staan. De container is van glas waardoor voorbijgangers kunnen genieten van het uitzicht met op de achtergrond een klassiek concert van Sohnarr. Zo kunnen ze helemaal tot rust komen.

Voor dit project leverden we 2 zonnepanelen 360W met MPPT-zonnelader 150/35, een Phoenix DC/AC omvormer 24/250 en 2 lithium superpacks van 250Ah. Met een aparte batterijlader 24/16 kunnen de batterijen tussentijds ook opgeladen worden moest er weinig zon zijn. Dit kan met een batterijmonitor opgevolgd worden. Elektrotechniek Hoogewys zorgde voor een professionele installatie.

De Sjel begint in het Grote Netewoud in Geel en zal komende maanden verhuizen naar verschillende natuurgebieden.

Lees meer
Toon 3 foto's

Bollé Bollé installeert off-grid energiesystemen in Tanzania

Bollé Bollé (een VZW actief in Tanzania) heeft recent de installatie van 3 off-grid energiesystemen in Tanzania afgerond. Voor de 2 scholen en 1 hospitaal leverde Ysebaert de Victron Energy lader/omvormers, MPPT-laders, Solar accu’s en het benodigde installatiemateriaal. De installatie ter plaatse werd volledig verzorgd door vrijwilligers van Bollé Bollé met de assistentie van lokale mensen. Het resultaat mag zeker gezien worden (zie foto’s). 

Over het project Solar for Igunga heeft Bollé Bollé trouwens een aparte pagina op hun website: https://www.bollebolle.be/solar/.

Het doel van deze projecten is de veiligheid van de leerlingen op school en de patiënten in het ziekenhuis te garanderen. Daarnaast is het ook de bedoeling om de lokale bevolking te laten kennis maken met de voordelen van duurzame zonne-energie zodat dit later eventueel ook op andere plaatsen in het district geïmplementeerd kan worden. 

Systeem componenten: 

 • Victron Energy Quatro 48/5000, Quatro 48/15000 en Quatro 48/10000 
 • MPPT-laders 25/100 
 • Solar accu A600 2V 
 • Color control GX 
 • Lynx Shunt VE.CAN 
 • Lynx distributor 
 • Installatiemateriaal  

Lees meer
Toon 4 foto's

Autonoom systeem: draak Josephine

Het theatergezelschap Cie des 4 Saisons ontwikkelde voor hun nieuwe theatervoorstelling een volledig geautomatiseerde draak van 7 meter hoog en 12 meter lang. 2 jaar lang werkten ze aan hun draak ‘Josephine’. Deze draak moest kunnen bewegen, praten en rook blazen! Als basis gebruikten ze een heftruck en daar werd de hele constructie rond gebouwd.  

Voor hun energiesysteem kwamen ze bij ons ten rade. Wij leverden hen 3 Lithium Smart batterijen, een Skylla-TG batterijlader en BMS. Hierdoor kon de hydraulische pomp aangestuurd worden en kan de draak zijn nek en hoofd bewegen en rook blazen.  

De nieuwe show vertelt het verhaal van een draak die in de Middeleeuwen in slaap viel en wakker wordt in onze tijd, waarin alles sterk veranderd is. De show behandelt thema’s zoals de ecologische transitie en transgenders. Ze voelt zich immers nu ook meer vrouw dan man en vraagt of haar naam veranderd kan worden in Josephine. 

Systeem componenten: 

 • Lithium Smart battery 24V/200Ah 
 • Skylla-TG 24/100 batterijlader  
 • BMS 
 • Smart battery protect 220A 
 • installatiemateriaal 

Lees meer
Toon 5 foto's

Medische bus met efficiënt hybride energiesysteem

Busbouwer Van Hool heeft voor Idewe (Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk) 2 nieuwe medische bussen gebouwd. 

Om de verplaatsing van werknemers tot een minimum te beperken komt dit voertuig langs bij de bedrijven voor de verplichte medische keuringen. 

Een aangepaste stroomvoorziening is op vele locaties niet voorhanden en bijgevolg moet de bus volledig autonoom kunnen werken gedurende 8u. Vroeger werd hiervoor vaak een generator voorzien maar met de huidige energietechnieken is een schonere en efficiëntere energievoorziening mogelijk. 

In samenwerking met het studiebureau van Van Hool hebben we een modern energiesysteem ontwikkeld met lithium batterijen, zonnepanelen en omvormer/laders. Een laag gewicht was daarbij een belangrijke eis.  

Elk medisch voertuig is voor zijn energievoorziening uitgerust met: 

 • 2 st. omvormer/lader Quattro 5000VA  
 • 6 st. Lithium batterijen NMC totaal 30kWh met een gewicht van slechts 172 kg 
 • DC-distributiesysteem met ingebouwde BMS  
 • 1080 Wp zonnepanelen met MPPT-laadregelaar 60A 
 • Battery to Battery lader om de lithium batterij gecontroleerd te laden via de alternator tijdens het rijden 
 • Een intelligent energiemanagement met remote monitoring 

Door de combinatie van diverse energiebronnen (zon, alternator, batterij en netstroom) is een efficiënte hybride stroomvoorziening verzekerd. 

Lees meer
Toon 3 foto's