Hoge energieprijzen en Synergrid beperkingen zorgen voor stijging semi off-grid systemen

Met een evenwichtig semi off-grid systeem werken we 8 tot 9 maanden per jaar off-grid en gaan we enkel in de donkere wintermaanden het net gebruiken. Het net gebruiken wij als een soort generator zonder alle nadelen van een generator. Door de stijgende energieprijzen wordt deze investering interessanter en dit merken we ook in de vraag. Daarnaast moet in dit systeem geen rekening gehouden worden met Synergrid keuringen omdat het batterijsysteem nooit geconnecteerd is aan het net. 

In een semi off-grid systeem gebruiken we een 40A of 80A transfer switch. Deze transfer switch schakelt automatisch over van het off-grid systeem naar het net als de batterijen onder een bepaalde DOD komen en er niet voldoende zonne-energie beschikbaar is. Bij de omschakeling wordt het off-grid systeem eerst volledig losgekoppeld voor dat de verbruikers aan het net gekoppeld worden, dit is het ‘break before make’ principe.  Deze onderbreking is echter zo klein (50miliseconden) dat elektrische apparaten hier geen last van ondervinden en alles zonder problemen blijft verder werken.

Met het semi off-grid systeem moeten we geen rekening houden met Synergrid beperkingen en/ of netstudies. Een veel gehoord probleem is ook dat iemand extra zonnepanelen wil leggen maar al het maximum heeft aan zonne-omvormervermogen. Met het semi off-grid systeem kunnen er extra zonnepanelen gekoppeld worden aan een MPPT die het batterijsysteem gaat voeden. Het is dus niet gek dat deze systemen in de lift zitten.

De foto’s van het semi off-grid systeem zijn van Ensol-tec. Zij installeerden recent dit semi off-grid systeem bij een landbouwbedrijf. De installatie bestaat uit 3 Quattro’s 48/15000, 1 MPPT 450/200 ,  1 MPPT 450/100 PV, dit geeft een DC productie van 44 kWp (uitbreidbaar tot 286kWp). Verder nog 38.4kWh aan Pylontech batterijen, de Cerbo GX, het nodige installatiemateriaal en natuurlijk onze transfer switch. De batterijcapaciteit zal binnenkort verdubbeld worden. 

Een semi off-grid systeem is steeds op maat van de klant en het is dus belangrijk om het dagelijks verbruik en piekverbruik te kennen om een goed werkend systeem voor te stellen. Voor meer informatie over dit systeem kan u ons steeds contacteren.

Toon 2 foto's
Gepubliceerd op: 20-04-2022